torstai 1. tammikuuta 2009

Salainen Hitler-nauhoite

Yle esitti ohjelman "Historiaa: Salainen Hitler-nauhoite", jonka kerrottiin olevan ainoa näyte Führerin normaalista puhetyylistä. Ohjelman nimen perusteella olisi odottanut, että saksankielinen nauhoite olisi esitetty kokonaisuudessaan, mutta sitä vastoin nauhoitteesta esitettiin vain yksittäisiä katkelmia, joita toistettiin ärsyttävästi useita kertoja.

Ohjelma on hyvä esimerkki huonosti tehdystä dokumentista. Siinä kerrottiin aiheeseen täysin irrelevantteja asioita ja tekijöiden asenteellisuus näkyi selvästi. Ohjelmassa kerrottiin, että marsalkka Mannerheim olisi suhtautunut huvittuneesti Führeriin. Mannerheim täytti tuona päivänä 75 vuotta, eikä ole kovin luultavaa, että hän olisi viitsinyt pilkata syntymäpäivävierastaan – varsinkin kun paikalla oli useita sekä suomalaisia että saksalaisia valo- ja filmikuvaajia.

Ohjelman ainoa tarkoitus näyttää olevan Führerin ivaaminen Mannerheimin kustannuksella, ja tekijät varmastikin onnistuivat syöttämään propagandansa keskiverto katsojaan. Josif Stalinista ei kerrottu ainoatakaan negatiivista asiaa, vaikka tosiasiassa Suomi oli sodassa Stalin bolshevikkiarmeijaa vastaan. Ja tällaista roskaa ostaa valtiollinen Yleisradio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter