torstai 1. tammikuuta 2009

Ohjelmien vähemmistökiintiöt

USA:ssa, jossa tuotetaan lähes kaikki roska, jolla täytetään länsimaiden ilmais- ja maksukanavat, on ollut käytössä jo vuosia ns. vähemmistökiintiöt, joiden perusteella pääosissa tai muissa merkittävissä sivuosissa esiintyy ns. vähemmistöön kuuluvia henkilöitä, kuten esim. neekereitä, latinoja, aasialaisia, läskejä, sairaita ja homoja.

Toisin olivat asiat vanhoina hyvinä aikoina. Tuolloin päähenkilöt olivat vain valkoisia. Musta naama saattoi vilahtaa korkeintaan vain jonkin rikollisen sivuroolissa. Vankilaelokuvissakin jouduttiin vääristämään totuutta valkoihoisten vankien suurella määrällä, vaikka kuten nykyisissä sarjoissa ja elokuvissa on totuudenmukaisesti havaittavissa, suurin osa USA:n vangeista on mustia tai muita värillisiä, vaikka edustavatkin vähemmistöä valkoisiin verrattuna.

Liika on tietenkin aina liikaa. Jos 2–4 päähenkilöstä yksi alkaa pääsääntöisesti olla musta, se on jo liikaa, ainakin suomalaiselle katsojalle ja tv-maksun maksajalle.


Skeidasarjat Lost ja Pako ovat hyviä esimerkkejä toteutetusta kiintiöimisestä. Kuvassa "pakenevat" nekru, homo ja latino.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter