perjantai 30. tammikuuta 2009

Arajärven raportti

Huvineuvos Pentti Arajärvi on selvittänyt maahantunkeutujien työllistämistä ja laatinut siitä raportin. Arajärvi luovutti raportin maahantunkeutumisministeri Astrid Thorsille. Olikohan raportti RKP:n ja Thorsin tilaustyötä?

Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko valtioneuvosto on maksanut tuosta "raportista", jolla on lähinnä serlan virkaa. Onko Arajärvi freelance-konsultti, jota valtio elättää tyhjänpäiväisillä selvityksillä? Eikö Tarja Halonen (enää) anna Arajärvelle taskurahaa?

Arajärven mukaan työllistymisen lisäämiseksi pitäisi lisätä muun muassa oppisopimuskoulutusta. Kuka yrittäjä tai mikä yritys haluaa ottaa maahantunkeutujan oppisopimuskoulutukseen, kun samaan aikaan on yli 200.000 suomalaista työtöntä työnhakijaa? Maahantunkeutujien työhalut kun eivät tunnetusti ole sieltä korkeimmasta päästä. Järkisyyt ja isänmaallisuus puoltavat suomalaisen valintaa. Jos työnantaja haluaa vain ongelmia, hän valitsee maahantunkeutujan, joka on käytännössä kielitaidoton, laiska ja motivoitumaton ja kantaa vielä koraania (tai ainakin rukousnauhaa) mukanaan. Kuka haluaisi itselleen tuollaisen työkaverin?

Maahantunkeutujien viisi yleisintä ammattia ovat rakennustyömies, tarjoilija, siivooja, myyjä ja autonkuljettaja. Tämä koskee kuitenkin luultavasti vain ählämeitä eli lähinnä irakilaisia. Somaleilla sitä vastoin on tuskin mitään ammattia.

Arajärven raportin pointti on se, että maahantunkeutujat tulisi priorisoida suomalaisten edelle, jotta sopeuttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan voisi edes hieman onnistua ja maahantunkeutumista kannattavat vihervasemmistolaiset (maanpetturit) voisivat kokea, että heidän tekemänsä työ monikulttuurisen Suomen puolesta ei olisi mennyt aivan hukkaan. Hukkaan se on kuitenkin mennyt: somaleista ei ole tasavertaisiksi suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi.

Sopeuttamistehtävä on kuitenkin mahdoton. Se on sama asia kuin jos yrittäisi opettaa simpanssia puhumaan ruotsia.

Kuvan neekerikin vain nojailee johonkin tolppaan. Valkoinen on Yhdysvalloissa (erotukseksi Suomesta) duunarin kypärän väri, vaikka musta olisikin varmasti sopinut paremmin kuvaan.

2 kommenttia:

  1. Loistava kirjoitus !

    Noinhan se on, mutta politiikka ja kaikki lehdistössä ja TV:ssä olevat on muuttuneet paskan jauhamiseksi.

    VastaaPoista
  2. On kylläkin ihan tosiasia, että Suomea uhkaa työvoimapula, kunhan talous taas lähtee kasvuun. Emme tule pärjäämään tämän hetkisellä työvoimalla.

    Mikä sinut saa epäilemään selvityksen paikkaansapitävyyttä? Kyllä selvityksessä on varmasti otettu faktat hyvin huomioon. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ihan tomppeli selvitysmies, vaan todella fiksu tyyppi.

    Sanot että maahanmuuttajien työhalut eivät ole tunnetusti korekeimmasta päästä. Mihin sinun tietosi pohjaavat? Ongelmatapaukset leimaavat helposti koko maahanmuuttajien joukon ja saavat aikaan vääriä käsityksiä. Tämän selvityksen mukaan maahanmuttajat ovat yleisesti varsin hyvin motivoituneita työntekoon. Todetaan myös, että ongelmatapauksia löytyy, mutta yleisesti maahanmuuttajat ovat siis motivoituneita työntekoon.

    Maahanmuuttajat ovat usein myös korkeasti koulutettuja, mutta heidän koulutustaan on hankala hyödyntää, koska kotiuttamisprosessissa on ongelmia: kielen opetuksen tarjoaminen on yksi suurimmista ongelmista. Kunnollista opetusta ei ole riittävän usein tarjolla. Lisäksi monia ulkomaisia tutkintoja ei lueta hyväksi, vaikka ne ovat varsin päteviä. Tutkinnot pitäisi siis pystyä tunnistamaan paremmin ja tämän pohjalta tarjottava täydennyskoulutusta ja muokattava tietoja ja taitoja siltä osin, että ne vastaisivat juuri Suomen työelämän tarpeita.

    Omituisinta on se, että tarjoamme opiskelupaikkoja ja ilmaisen koulutuksen ulkomaalaisille ja päästämme heidät sitten menemään. Tämä haaskaus kuvaa osaltaan järjestelmän puutteelisuutta.

    Mitä yrität sanoa mainitsemallasi viidella ammatilla?

    Missä Arajärvi sanoo, että maahanmuuttajat pitäisi priorisoida suomalaisten edelle tai mistä saat tämän kuvan? Eihän näin ole asian laita. Sopeuttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan on sensijaan ensisijaisen tärkeää, mikä onnistuu mm. tarjoamalla kielikoulutusta ja karsimalla ennakkoluuloja.

    Miksi ei voida hyväksyä kaikkia ihmisiä osaksi yhteiskuntaa? Mielestäni avoimuuden, ennenkaikkea kantaväestön omassa keskuudessa, pitäisi lisääntyä, kuin myös avoimuuden maahanmuuttajia kohtaan. Eikö olisi kaikilla mukavampaa, kun ei aina oltaisi niin vittumaisia toisiamme kohtaan? Vieraat kulttuurit ovat rikkaus ja vaihteleva ilmapiiri on mielestäni tervetullutta. Tietenkin pitää muistaa, että maassa maan tavalla. Maahanmuuttajan on hyväksyttävä maan tavat ja lait.

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter